ورق گالوانیزه، ورقی بر پایه‌ی فولاد است که کاربردها و ویژگی‌های خاصی دارد. ورق‌های فولادی، استحکام کششی و مقاومت بُرشی فوق‌العاده‌ای دارند، اما در برابر زنگ‌زدگی و خوردگی بسیار آسیب‌پذیر هستند. متخصصان عرصه‌ی فلز، ورق‌های فولادی را با روش‌های گوناگونی مقاوم می‌کنند؛ یکی از این راه‌ها «روی‌اندودکردن» یا «گالوانیزاسیون» است.

به ورق‌هایی که برای افزایش مقاومت، روی‌اندود می‌شوند، ورق گالوانیزه می‌گویند. ورق‌های گالوانیزه ممکن است با ورق‌های نورد سرد یا گرم تولید شوند و با شیوه‌های گوناگونی روی‌اندود می‌شوند.

 

ویژگی های ورق گالوانیزه

مطمئناً مهم‌ترین و برجسته‌ترین ویژگی ورق‌های گالوانیزه، مقاومت مثال‌زدنی در برابر خوردگی و اُکسید آهن است؛ اما علاوه بر این مسئله، این ورق‌ها ویژگی‌های دیگری هم دارند. در ادامه، مهم‌ترین ویژگی‌های ورق گالوانیزه را به شما معرفی می‌کنیم:

  • مقاومت صددرصدی در موقعیت‌های گوناگون آب و هوایی:
    برخی از ورق‌های فولادی ضد زنگ، در محیط‌های بسیار سرد یا محیط‌های با حرارت بالا، مقاومت خود را از دست می‌دهند؛ اما ورق گالوانیزه در هر شرایط آب و هوایی، مقاومت و استحکام خود را حفظ می‌کند.

  • آماده‌سازی در کوتاه‌مدت:
    یکی دیگر از مزایای ورق گالوانیزه، تولید، بُرش، بارگذاری و نصب سریع است. حتی اگر مشتری، یک ورق گالوانیزه با ابعاد سفارشی به کارخانه سفارش دهد، باز هم فرآیند تولید، چندان زمان‌بر نخواهد بود.

  • ایجاد یک استحکام صددرصدی:
    به سبب این که پیوند ایجاد‌شده میان عناصر فولاد و روی، بسیار مستحکم است و روی، در کوچک‌ترین شکاف‌های ورق نفوذ کرده است، ورق گالوانیزه، استحکام بسیار زیادی در مقایسه با سایر ورق‌های فولادی دارد.

  • فرآیند معاینه و بازرسی فنی ساده:
    ورق‌های فولادی با دو روش کلی آزمایشگاهی و چشمی بازرسی می‌شوند. برخی از ورق‌ها با توجه به ماهیت خود، برای دریافت مجوز نیاز به بازرسی آزمایشگاهی دارند. ورق گالوانیزه با توجه به ویژگی‌های ظاهری، با انجام یک بازرسی چشمی به صورت قطعی تایید می‌شود.

 

مشخصات فولاد گالوانیزه

    •    پوشش روی مانع از رسیدن مواد خورنده به فولاد زیرین یا آهن می‌شود، از خوردگی فلزات جلوگیری کرده و مقاومت فولاد پوشش داده شده عمیقا افزایش می‌یاید.
    •    یک پوشش گالوانیزه می‌تواند بیشتر از ۷۰ سال بدون تعمیر و نگه‌داری دوام بیاورد.
    •    روی تنها ماده‌ای است که همچین قابلیتی را به فلز زیرین می‌دهد.
    •    فولاد گالوانیزه جایگزین مناسبی برای فولاد ضدزنگ است.
    •    اگر پوشش روی خراشیده شده و آسیب ببیند، همچنان از فولاد زیرین محافظت شده و زنگ نمی‌زند.

 


ابعاد ورق گالوانیزه

هر کدام از کارخانه‌های تولیدکننده‌ی ورق گالوانیزه، محصولات خود را مطابق با استانداردهای خاصی تولید می‌کنند. لازم است بدانید که مطابق با هر استاندارد، طول، عرض، ضخامت و در نتیجه، وزن ورق‌ها متفاوت خواهند بود. در ادامه، ما ابعاد ورق‌های گالوانیزه را بر اساس یک استاندارد رایج معرفی می‌کنیم.

  • طول 2 و عرض 1 متر با ضخامتی حدود 0.5 تا 2 میلی‌متر و وزنی حدود 8 تا 32 کیلوگرم.
  • طول 2.5 و عرض 1.25 متر با ضخامتی حدود 0.5 تا 1.5 میلی‌متر و وزنی حدود 13 تا 37 کیلوگرم.
  • طول 6 متر و عرض 1 متر با ضخامت 0.5 میلی‌متر و وزنی حدود 24 کیلوگرم.
  • طول 6 متر و عرض 1.25 متر با ضخامت 0.5 میلی‌متر و وزنی حدود 30 کیلوگرم.

 

قیمت ورق گالوانیزه

 

کاربرد ورق گالوانیزه

بیشترین کاربرد ورق‌های گالوانیزه در تولید محصولاتی مانند لوله، پروفیل و قوطی گالوانیزه است. این محصولات در استان‌ها یا موقعیت‌هایی با رطوبت بالا به کار می‌روند و تا حد امکان، سازه‌ها یا وسایل فلزی را در برابر خوردگی حفظ می‌کنند. کاربردهای ورق گالوانیزه، شامل موارد زیر می‌شود:

  • ساخت تابلو‌های صنعتی و یا برق شهری
  • ساخت یخچال، آشپزخانه و یا ماشین لباس‌شویی
  • ساخت کانال‌های تهویه‌‍ هوا و کابینت‌های آشپزخانه
  • ساخت بدنه سالن‌های بزرگ، سقف‌ها و یا سوله‌های صنعتی
  • تولید پروفیل گالوانیزه و ساخت انواع پنجره، در و چارچوب ضد زنگ
  • تولید لوله‌ی گالوانیزه برای استفاده در محیط‌های مرطوب، سیستم آبرسانی یا مایعات دیگر.
  • ساخت لوله‌ی بخاری، انواع کابینت در آشپزخانه و کانال‌ها و دریچه‌های مربوط به کولر یا سیستم‌های خنک‌کننده.

 

مزایای استفاده از ورق گالوانیزه

ورق گالوانیزه مزیت‌های زیادی به خصوص در ساخت‌وساز دارد. در این قسمت به برخی از این مزیت‌ها اشاره می‌کنیم:

    • طول عمر طولانی: اگر ورق‌های گالوانیزه در محیط‌هایی که میزان خوردگی بالایی دارند مورد استفاده قرار گیرند، بین ۲۰ تا ۷۰ سال عمر می‌کنند. البته این سال‌ها بستگی به میزان قرار گرفتن فولاد در برابر مواد خورنده دارد.

    • هزینه کمتر: همان‌طور که گفته شد، روی مذاب با فولاد به خوبی به یکدیگر می‌چسبند و محصولی بسیار بادوام را تولید می‌کنند؛ در نتیجه روش گالوانیزاسیون نسبت به سایر روش‌هایی که برای جلوگیری از زنگ‌زدگی استفاده می‌شود، هزینه کمتری برای تعمیر و نگه‌داری دارد. شاید در مقایسه با سایر محصولات فولادی هزینه اولیه این محصول بالا به نظر برسد، اما اجرای آن به دلیل سرمایه‌گذاری بلندمدت (یعنی در طولانی مدت نیاز به تعمیر و نگه‌داری ندارد)، بهترین گزینه برای اکثر پیمان‌کاران می‌باشد.

    • بازرسی آسان: از آن‌جایی که باید سازه‌ها را به صورت سالیانه مورد بررسی قرار داد، بنابراین روش بازرسی بسیار اهمیت خواهد داشت. ورق‌های گالوانیزه بدون نیاز به آزمایش خاصی، به راحتی و تنها از طریق چشم قابل بررسی هستند و در آزمایش و تست کیفیت آن هزینه زیادی صرف نمی‌شود

 

عمر مفید ورق گالوانیزه چقدر است؟

زمان زیادی طول می‌کشد تا ورق گالوانیزه از بین برود یا زنگ بزند. همان‌طور که در بالا اشاره نیز کردیم، عمر مفید این ورق بین ۲۰ تا ۳۰ سال است؛ ولی اگر خشک و دور از باران باشد (با هر روشی که تولید می‌شود)، می‌تواند برای همیشه سالم بماند. فولاد گالوانیزه‌ای که برای استفاده طولانی مدت در فضای باز در نظر گرفته شده است باید از جنس فولاد گالوانیزه گرم (یا همان حمام مذاب فولاد با فلز روی) باشد که معمولا در محیط‌های مختلف تا حدود ۷۰ سال دوام می‌آورد.
البته می‌توان از رنگ کردن برای محافظت بیشتر ورق در محیط‌هایی که میزان زنگ‌زدن عناصر در آن‌ها بسیار بالاست یا به اصطلاح بسیار خورنده هستند، برای افزایش طول عمر فولاد گالوانیزه استفاده کرد. البته باید دقت کنید که قبل از رنگ‌آمیزی حتما سطح آن تمیز، خشک و عاری از هرگونه آلودگی، از جمله نمک روی و هرگونه محلول کرومات باشد. این کار را می‌توان با استفاده از یک دستگاه شوینده و تهویه فلزی انجام داد.

جمع‌بندی

در این مطلب به بررسی فولاد گالوانیزه و به خصوص ورق گالوانیزه پرداختیم، از روش‌های تولید، مشخصات، مزایا و عمر مفید آن صحبت کردیم. باز هم تاکید می‌کنیم اگر می‌خواهید سازه در طولانی مدت به صورت مداوم نیاز به نگه‌داری و تعمیرات نداشته باشد، حتما از این محصولات استفاده کنید. اگر در این زمینه اطلاعاتی دارید، می‌توانید آن را از طریق کامنت با ما در آهن سیگنال به اشتراک بگذارید.