یکی دیگر از ورقه های آهنی و ورقه های فولادی و سیاه که در ایران بسیار تولید میشوند ،ورقه آهنی استنلس استیل میباشد.ورق استنلس استیل یکی دیگر از انواع ورق‌های فولادی است که پایه آن آهن و تنها کمتر از دو درصد آن از کربن تشکیل شده است،پس میتوان گفت جزو محدود ورقه های آهنی میباشد که از درصد کمی در خود کربن دارد و در این ورق، آلیاژهای مختلفی وجود دارد و هر چقدر که میزان کربن در آلیاژهای این ورق زیادتر شود، به همان اندازه مقاومت و سختی  این ورقه آهنی نیز افزایش پیدا می‌کند.در ادامه شما را با مشخصات و انواع ورق استیل آشنا خواهیم کرد.

استنلس استیل چیست؟

ورقه های فولادی به دو دسته فولاد ساده یا استیل ضد زنگ تقسیم می شوند که فولاد ساده کربنی دارای عناصر محدودی است، به این معنا که به جز کربن دارای سیلیسیم، منگنز، گوگرد و فسفر نیز می باشد. حال اگر عناصری مانند کروم به آهن اضافه شود استیل ضد زنگ تولید می شود. استیل ضد زنگ یا استیل استنلس همان طور که از نامش مشخص است ضد زنگ بوده و در برابر خوردگی های مختلف مقاومت بالایی دارد. علاوه بر آن کروم پس از ترکیب با اکسژن هوا به اکسید کروم تبدیل می شود. این لایه را با چشم نمی شود دید، اما این عنصر باعث می شود که لایه ای به وجود بیاورد که بین هوا و فلز مانع ایجاد کند، تا استیل محفوظ و سالم بماند.

انواع ورقه های استنلس استیل:

ورق استنلس استیل، انواع مختلفی دارد اما از مهمترین آن‌ها می‌توان به استیل 300 و 400 اشاره کرد. کاربردهای سری 300 و 400 این ورق با هم متفاوت است.در طبقه بندی این محصول، ورق ها براساس آلیاژ تقسیم بندی می شوند. استیل ها چند سری دارند از جمله سری 300 و 400. اما معروف ترین و رایج ترین استیل در بازار سری 300 است که ضد زنگ می باشد و به انواع مختلفی مثل 304، 305، 316،321، 347 تقسیم می شود که در بین همه موارد 304 از سایرین پر مصرف تر است.این در حالی است که کاربرد استیل سری 400 کمی متفاوت بوده و اکثرا می توان آن را در زندگی روزمره مشاهده نمود. برای مثال از استیل 420 برای ساخت کارد و چنگال استفاده شده و استیل سری 430 برای تزئینات و دکوراسیون کاربرد دارد. به طور کلی این فلز قابلیت شکل پذیری خوبی دارد و به خاطر عناصری که در این ورق است قیمت ارزان تری از استیل سری 300 دارد.

ورق استیل سری 200

این نوع ورق ‌ها از آلیاژهای آستینیتی کروم، نیکل و منگنز به‌ عنوان آلیاژهای اصلی ساخته می ‌شوند و انواع آن عبارتند از:

ورق استیل 201: از نوع آستینیتی و تولید شده به روش نورد سرد.

ورق استیل 202: از نوع آستنیتی و تولید شده با ترکیب فولاد ضدزنگ.

ورق استیل سری 300

ورق استیل 301: از ویژگی های مهم ورق 301 می توان به قابلیت شکل پذیری و انعطاف پذیری بالای آن اشاره نمود. همچنین قابلیت جوشکاری این محصول نیز مطلوب می باشد.

ورق استیل 302: این دسته از ورق ها بسیار مقاوم بوده و در برابر خوردگی نیز مقاومت خوبی از خود نشان داده است.

ورق استیل 303: ورق استیل 303 دارای مقادیر بیشتری گوگرد و فسفر بوده و از این رو شکل پذیری بهتری دارد.

ورق استیل 304: استیل 304 دارای 18 درصد کروم و 8 درصد نیکل است و با نام ورق استیل 18/8 نیز معروف می باشد.

ورق استیل 304L: همان استیل 304 با درصد کمتری کربن بوده که مناسب جوشکاری می باشد.

ورق استیل 309: یکی از انواع ورق های استیل مطرح بوده که دارای مقاومت حرارتی بسیار خوبی می باشد.

ورق استیل 316: استیل 316 علاوه بر کروم و نیکل، مولیبدن نیز دارد. یعنی کروم 16 درصد، نیکل 10 درصد و 2 درصد مولیبدن دارد. به 316 استیل ضد زنگ گرید دریایی هم می گویند و برای همین در صنایع کشتی سازی و دریایی از آن به وفور استفاده می کنند.

ورق استیل سری 400

ورق استیل 405: یکی از ورق های استیل رده 400 بوده که برای جوشکاری مورداستفاده قرار می گیرد.

ورق استیل 408: دارای مقاومت بالا در برابر حرارت و مقاومت ضعیف در برابر خوردگی می باشد.

ورق استیل 409: ورق مورداستفاده در اگزوز خودرو بوده که قیمت پایینی دارد.

ورق استیل 410: دارای مقاومت بالا در برابر سایش و خوردگی می باشد.

ورق استیل 416: این ورق دارای درصد گوگرد بالایی بوده از این رو قابلیت ماشین کاری و شکل پذیری بالایی دارد.

ورق استیل سری 500

این دسته از ورق ها به دلیل دارا بودن درصد بالایی عنصر کروم در برابر حرارت مقاومت بالایی از خود نشان می دهند و در کاربردهایی که نیاز به مقاومت بالا در برابر حرارت دارند، مورد استفاده قرار می گیرند.

ورق استیل سری 600

اورق ‌های استیل سری 600 نیز براساس نوع آلیاژ مورداستفاده در آن‌ ها متفاوت بوده و هریک دارای مقاومت و کاربرد متفاوتی می باشند.در دسته بندی دیگر ورق های استیل را به دو دسته بگیر و نگیر تقسیم بندی می کنند. مطمئنا شما نیز دو اصطلاح متداول استیل بگیر و نگیر را شنیده اید. در ادامه قصد داریم تفاوت های این دو استیل را برای شما به طور کامل مطرح نماییم. در تعریفی ساده می توان گفت اگر شما آهن ربایی داشته باشید و آن را به استیل بگیر نزدیک کنید جذب آن شده و چنانچه به استیل نگیر نزدیک کنید به آن جذب نمی شود. فولادهای زنگ نزن که در بازار وجود دارند مانند 304 و 316 دارای عناصر کروم و نیکل می باشند و همین دو عنصر باعث نگیر بودن آن ها می شود. لازم به ذکر است که استیل های سری 400 دارای کروم بوده و این عنصر خاصیت مغناطیسی فولاد زنگ نزن را حفظ می کند.

کاربرد ورقه استنلس استیل

ورق های استیل به دلیل ویژگی ها و مزایای منحصر به فردی که دارند امروزه به یکی از پرکاربردترین ورق های موجود در بازار تبدیل گشته اند. از جمله انواع کاربردهای این محصول می توان به موارد زیر اشاره کرد:

سقف ساختمان

پوشش بدنه و سقف درب آسانسور

ساخت لوازم خانگی

ساخت قطعات بزرگ در کشتی سازی و همچنین ساخت پمپ

ساخت تانکر حمل مواد شیمیایی

ساخت بدنه خودرو، کامیون و هواپیما

ساخت لوازم الکتریکی مانند ترانسفورماتور