فلز قلع یک فلز نقره‎ای سفید و بسیار سبک بوده که به راحتی ذوب ‌می‌شود. به طور کلی قلع به ندرت به عنوان یک فلز خالص استفاده می شود. در عوض، آن را با فلزات دیگر ترکیب می کنند تا آلیاژ هایی را که خواص قلع دارند را ایجاد کنند.ورق ها انواع متنوعی دارند و بنابر نوع کاربرد در مصارف متعددی مورد استفاده قرار می گیرند. ورق قلع اندود نیز یکی از انواع صدها ورقی می باشد که در بازار موجود هستند. این محصول از نظر ماهیت تولیدی شباهت بسیار زیادی به ورق گالوانیزه دارد چرا که فلز مادر هر دو از جنس فولاد است و تنها تفاوتشان در پوشش می باشد.

تاریخچه تولید ورقه قلع اندود

ایده ساخت ورق های قلع اندود قرن ها قبل به ذهن بشریت خطور کرد. در ابتدا مواد غذایی به واسطه نمک سود کردن نگهداری و استفاده می شد کم کم ایده ساخت ظروف مطرح گردید و در پی آن ظرف غذایی امروزی پدیدار شد. سال ها گذشت و بشر به فکر وسیله ای جهت نگهداری مواد غذایی بدون بروز مشکل بود تا این که در سال 1665 میلادی ایده ساخت قوطی های فلزی در انگلستان شنیده شد شخصی به نام نیکلاس برای اولین بار به کمک آهن توانست ظروفی را با هدف نگهداری مواد غذایی تهیه کند در این شیوه از ورق های قلع اندود شده بهره گرفته شد و سال ها پس از تکامل این نسل از قوطی ها به شکل امروزی خود در آمدند. این ورق با توجه به ماهیت کاربردی علاوه بر صنعت در ساخت و نیز مورد توجه قرار دارد. فولاد سازان بسیاری در سطح کشور نسبت به تولید ورق قلع اندود اقدام می کنند که از جمله برترین آن ها می توان به فولاد مبارکه اصفهان اشاره نمود.

خط تولید ورق قلع اندود

ورق قلع اندود در دو روش متفاوت تولید میگردد که عبارت اند از:

  • روش الکترولیت
  • روش غوطه وری

تولید ورقه قلع اندود به روش الکترولیت

در روش الکترولیت ابتدا ورق هایی که از جنس فولاد است به عنوان فلز پایه وارد خطوط تولید میشود. شرکت هایی نظیر شرکت فولاد مبارکه اصفهان برای تولید ورق قلع اندود از این روش استفاده میکنند. در مسیر خطوط تولید حوضچه هایی وجود دارد که یکی حاوی آب و دیگری حاوی اسید می باشد. ابتدا ورق وارد حوضچه آب شده سپس وارد حوضچه اسید و مجددا وارد حوضچه آب میشود تا پاکسازی و چربی زدایی ورق انجام شود. سرانجام مرحله پوشش دهی سطح ورق صورت میگیرد که هر دو سطح ورق به روش الکتریکی قلع اندود می شود. سرانجام عملیات خنک سازی انجام میشود و به بررسی کیفیت محصول تولید شده و بسته بندی آن می پردازند.

استاندارد های ورقه قلع اندود

این دسته از محصولات با تبعیت از استانداردهای ملی و بین المللی تولید می گردند از جمله استانداردهای تدوین شده برای تولید ورق قلعی می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  1. استاندارد EN آلمان
  2. DIN EN 1012197
  3. استاندارد ASTM 623
  4. ASTM 657

ویژگی های ورقه قلع اندود

با توجه به فلز پایه فولاد و پوشش دهی سطح می توان اذعان داشت که مقاومت محصول مذکور بسیار ستودنی است علاوه بر استحکام خصوصیات بازر این محصول عبارت اند از:

  • قابلیت ضد زنگ
  • مقاومت بالا
  • انعطاف پذیری
  • ضخامت یکنواخت
  • کاربرد وسیع
  • عدم فرسایش زود هنگام