قیمت ورق سیاه با توجه به حجم تقاضا و مصرف آن در صنایع مختلف همیشه از گزینه های مورد توجه متقاضیان آهن آلات در بازار می باشد. و همواره مشتریان به دنبال خرید ورق آهن با مناسب ترین قیمت هستند. فرمول کلی قیمت آهن آلات تقریبا مشخص است. قیمت مواد اولیه ( که قیمت این موارد میتواند بسته به افزایش یا کاهش تقاضا و همچنین افزایس و کاهش عرضه و سرانه مصرف جهانی تغییر کند) قیمت هزینه های سوخت و انرژی ( نفت مهمترین آن هاست) هزینه های حمل و نقل و همچنین نرخ تورم جهانی و نرخ برابری ریالی واحد پول کشورمان در مقابل ارز های خارجی از دیگر عوامل تاثیر گذار بر قیمت ورق سیاه در بازار می باشد. با علم و بررسی موارد فوق میتوان پیش بینی قیمت ورق سیاه را تا حدود زیاده نزدیک به واقعیت انجام داد.

 

ورق سیاه :

ورق‌های فولادی با دو روش نورد سرد و گرم تولید و عرضه می‌شوند. ورق‌های نورد گرم با عنوان «ورق سیاه» شناخته می‌شود.

درواقع به ورق ساخته شده از فولاد نورد گرم که در دمای بالاتر از 950 درجه سانتیگراد و تحت نورد فشاری قرار گیرد و در اثر این عملیات فرم پذیری آن بهینه گردد ورق فولادی نورد گرم یا ورق سیاه میگویند.

همان طور که از نام این روش مشخص است، ورق‌های نورد گرم در دمای بسیار زیادی تولید می‌شوند؛ این ورق‌ها پس از تولید، سطحی زبر و خشن دارند و رنگشان هم تیره و مات است؛ به همین دلیل به آن‌ها ورق سیاه می‌گویند. این ورق‌ها با نام انگلیسی “Hot Rolled Sheet” شناخته شده‌اند.

ورق سیاه از عمده ترین محصولات کارخانجات تولید فولاد است.

 

ویژگی های ورق سیاه

مهم‌ترین ویژگی ورق سیاه، در مقایسه با ورق سرد، استحکام کششی مثال‌زدنی آن است. این ورق، توانایی مقاومت در برابر ضربات و فشارهای احتمالی را دارد و در برابر آسیب‌های جابه‌جایی یا انتقال، ایمن هستند؛ لازم به ذکر است که این ورق‌ها علاوه بر مقاومت زیاد، انعطاف نسبتاً خوبی هم دارند.


کاربردهای ورق سیاه

ورق‌های سیاه موجود در بازار، بر اساس ضخامت و ابعاد در قسمت‌های گوناگونی از صنعت به کار می‌روند. همان طور که بدیهی به نظر می‌رسد، ورق‌های بزرگ‌تر در صنایع بزرگ‌تر و ورق‌های کوچک‌تر در ساخت قطعات ظریف‌تر به کار می‌روند. کاربردهای ورق سیاه، شامل موارد زیر می‌شود:

  • ساخت انواع قوطی و پروفیل ساختمانی و صنعتی؛ هر کدام از این پروفیل‌ها برای مصارف خاصی تولید می‌شوند.
  • ساخت انواع ابزارآلات و ماشین‌های کوچک و بزرگ کشاورزی و صنعتی.
  • ساخت برخی از قطعات کلیدی خودرو.
  • تولید انواع مخازن سوخت یا سایر مخازن در کشتی‌ها.
  • ساخت انواع گاردریل، تابلوهای تبلیغاتی و انواع بیلبوردهای بین‌شهری.

 

ابعاد ورق سیاه

ورق‌های سیاه در دو شکل رول/ کلاف و شیت به بازار عرضه می‌شوند. جالب است بدانید که این ورق‌ها از جهت ضخامت، طول، عرض و وزن، بسیار متنوع هستند. در ادامه، ابعاد رایج این ورق را به همراه وزن تقریبی آن بیان می‌کنیم:

  • طول 2 متر در عرض 1 متر و ضخامت 2 تا 2.5 میلی‌متر با وزنی حدود 32 تا 40 کیلوگرم.
  • طول 2.5 متر در عرض 1.25 متر و ضخامت 3 میلی‌متر با وزنی حدود 75 کیلوگرم.
  • طول 6 متر در عرض 1.5 متر و ضخامتی حدود 4 تا 15 میلی‌متر با وزنی حدود 288 تا 1000 کیلوگرم.
  • طول 6 متر در عرض 2 متر و ضخامتی حدود 20 تا 25 میلی‌متر با وزنی حدود 2400 کیلوگرم.

 

رایج ترین تولید ورق سیاه گردیهای ST37  و ST52 می باشند.

اما در خصوص ابعاد و اندازه ها دامنه وسیعی وجود دارد که از ضخامت 1 میلیمتر الی 10 سانتیمتر در کارخانه های مختلف تولید می شوند .ضخامت های بالای ورق را تختال یا اسلب نام گذاری کرده اند.

ورق سیاه عمدتا مصرف ساختمانی دارد که برای محصول نهایی شدن به کارخانه های تولید پروفیل و مقاطع فلزی مانند کشتی سازی و خودرو سازی و شرکت های عمرانی و برشکاری های ورق ارسال می گردد.

بخشی از ورق های سیاه را با استفاده از فلزات دیگر به محصولات دیگری مانند ورق های گالوانیزه تبدیل می کنند. از بزرگترین تولید کنندگان ورق سیاه آهن در ایران  کارخانه های فولاد مبارکه اصفهان، فولاد کاویان، اکسین اهواز، فولاد گیلان و کارخانه نبرد قطعات میباشد .

ورق های سیاه عرضه شده در بازار به 2 صورت رول یا کویل و شیت فابریک در بازار عرضه میگردد. ورق سیاه رول از ضخامت 5/1 الی 15 میل و در طولهای مختلف عرضه می شود و ورق سیاه شیت فابریک از ضخامت 8 الی 10 سانتیمتر که  در طول 12 متر تولید و بسته به پتانسیل کارخانه عرض های متفاوت تولید و به بازار عرضه میگردد .

دو گرید ST37  و ST52 تولید شده توسط کارخانه ها مصارف مختلفی دارد.

ورق هایی که گرید استاندارد ST37  دارند بخاطر مقدار کربن کمتر در الیاژ موجود دارای انعطاف و نرمی بیشتری بوده عموما در صنعت ساختمان و  صنایع عمرانی کاربرد بیشتری دارند.

ورق هایی که گرید استاندارد ST52 دارند به خاطر مقدار کربن زیاد در ساختارشان عموما در مصارف صنعتی مانند تراشکاری قالب سازی و ساخت انواع ماشین الات صنعتی کاربرد دارند.

 

ورق های سیاه ST37 در کشور ما مصرف ساختمانی دارد که پس از تولید در کارخانه ها روانه بازار گشته و در برشکاری ها و کارخانه های کوچک تر تبدیل به قطعات ریز و خورد شده در ابعاد مورد نظر می گردد تا در ساختمان ها و پروژهای عمرانی مورد استفاده قرار می گیرد.

 

نماد ST چیست ؟

در تحلیل ورق ST37 نماد ST فولاد ساختمانی است که تنش نهایی فولاد و 37 نشان دهندۀ استحکام کششی 370 نیوتن بر میلیمتر مربع است. گاهی بعد از ST37 عدد 1،2و3 می آید. معمولاً آلیاژ ST34 ازجمله فولادهای غیرآلیاژی محسوب می شود. گاهی در مواردی که باید وزن سازه کاهش پیدا کند، فولادهای کم آلیاژ با استحکام بالا، جایگزین این نوع فولادها می شود.

فولادهای کم آلیاژ استحکام بالا

ورق ST37 به عنوان فولاد نرم در صنعت ساختمان مورد استفاده قرار میگرد که از جمله فولادهای کم کربن می باشد. همچنین کاربرد آن در ساختمان سازی و پروفیل های ساختمانی است.
ورق سیاه ST37 از نوع فولاد، استحکام متوسطی دارد. همچنین، درصد کم کربن در این نوع ورق ها خاصیت جوش پذیری آنها را افزایش داده است. این نوع ورق ها، به دلیل استحکام بالا، در کشتی سازی و ساخت پل کاربرد دارد.


استاندارد ورق ST37 

استاندارد اروپایی این نوع ورق DIN 17100 است.
اما معروف ترین استاندارد در کشورهای مختلف EN: S235JR است.
از دیگر استاندارهای این ورق می توان  به JIS: SS400 و ASTM: A283C و UNI: FE360B اشاره کرد.

درجه بندی ST37 

این اعداد درجه بندی فولاد را از 1 تا 3 نشان می دهد.
• درجۀ 1: ST37-1 نوع معمولی ( برای کارهای معمولی که نوشته نمی شود )
• درجۀ 2: ST37-2 نوع متوسط ( برای کارهای مهم )
• درجۀ 3: ST37-3 نوع با کیفیت بالا ( فولادی که آرام ریخته گری شده است و درجۀ خلوص بالا و خواص جوشکاری خوبی دارد )
مثلاً می گویند ST37-2 یعنی درجۀ کیفیت فولاد متوسط است.
کاربرد ورق ST37
1. ورق
2. میلگرد
3. نبشی
4. ناودانی
5. بدنه خودرو
6. ساخت پروفیل
7. پروفیل ST37
8. صفحه ستون ساختمان
9. ساخت نبشی و ناودانی
10. پانچ ورق و صفحات مشبک
11. ساخت دستگاه های صنعتی
12. لوازم خانگی مانند یخچال و ماشین لباسشویی