تلفن های تماس
09121172726
021-55534003

در واقع سقف وافل یکی از انواع سقف های بتنی است که علاوه بر ظاهری شکیل، مزایای اقتصادی و فنی بسیاری را نیز دارد. برای اجرای این سازه از قالب وافل استفاده می شود که وزن مرده سازه را به مراتب کاهش می دهد.

سقف وافل چیست؟

سقف وافل سازه ای جدید و مدرن می باشد که بیشترین کاربرد آن برای ساخت سقف های مرتفع ( معمولا با ارتفاع بیش از 12 متر) می باشد. وافل به وسیله بتن مسلح ساخته می شود و ظاهری شبکه ای و پنجره ای مانند دارد. این سازه همانطور که از نامش پیداست شباهت ظاهری زیادی به نان وافل دارد و دلیل نامگذاری آن نیز به دلیل همین شبهات است.
سقف وافل معمولا در فضاهایی استفاده میشود که وزن زیادی به سقف وارد نشده و معمولا سقف مسطح است. از جمله فرودگاهها، ایستگاههای قطار و مترو، سالن ها، نمایشگاهها میتوان از سقف وافل استفاده کرد.

تاریخچه سقف وافل در ایران

دکتر ابراهیم در سال 1999 تلاش کرد سقف های T شکل را با کمک مدل های ریاضی بهینه سازی کند. او روشی را پیشنهاد داد که بر اساس طراحی دال یک طرفه با تکیه گاه ساده و بر اساس اصول طراحی الاستیک و روش مقاومت نهایی بنا نهاده شده بود.
پس از آن در سال های 2000-2005 دانشمندان مختلفی تلاش کردند تا دال های بتنی را با کمک الگوریتم ژنتیک بهینه سازی کنند.
پس از همه این تلاش ها در سال 2005 فردی به نام پاراساد مدلی بهینه از دال بتنی را تهیه نمود که به شکل وافل بود. پاراساد سعی کرد برای ضخامت دال، فاصله بین تیرچه ها و عرض آنها ابعادی ارائه دهد که از حهت بهینه و مناسب باشند. یکی دیگر از ایده های او، اتصال یکپارچه دال به تیرهای کناری بود.
به طور کلی عرض بهینه برای تیرچه ها را بین ۱۹۱ تا ۳۵۰ میلیمتر و عمق دال بتنی روی آنها را بین بین ۷۵ تا ۱۲۵ میلیمتر در نظر میگیرند.

ویژگی های سقف وافل

1. نیازی به قالب بندی متفاوت برای تیرها نیست
2. ضخامت کمی دارد که معمولا کمتر از 100 میلیمتر و بین 85-100 است. ولی ضخامت دال بتنی 3 تا6 برابر این مقدار است یعنی مقداری بین 300-600 میلیمتر
3. فاصله بین آرماتورها معمولا 600-1500 میلیمتر است.
4. این سازه دهانه ای تا 16 متر را نیز ساپورت میکند.
5. رفتار این سقف در برابر خزش نسبت به دال های معمولی بهتر و مناسب تر است.
6. سطح زیرین آن ظاهر مناسبی دارد بنابراین میتواند به عنصر نمایان، مورد استفاده قرار گیرد
7. میلگرد گذاری های دو طرفه، مقدار زیادی از حرکت بار زنده را خنثی میکند.

مزایای استفاده از سقف وافل

  1. حذف مصالح از پیش ساخته شده و جلوگیری از هزینه های اضافی بایت خرید آن ها 
  2. صرفه جویی کلی در مصرف سیمان و به طبع بتن مصرفی
  3. امکان اجرا بر روی اسکلت فلزی و اسکلت بتنی
  4. کاهش هزینه تمام شده
  5. عدم نیاز به تخته ریزی زیر شاسی و امکان اجرا توسط نیروهای عمومی و کاهش هزینه نیروی انسانی
  6. مقاومت بالا در برابر لرزش
  7. مقاوم در برابر آتش سوزی
  8. عدم نیاز به اجرای آرماتور های تقویتی و صرفه جویی در زمان اجرا

 

الزامات طراحی سقف وافل

امروزه طراحی سقف وافل مانند دیگر مسائل طراحی به کمک نرم افزارها و بر اساس آیین نامه ها انجام می شود. معمولا برای طراحی این سازه از نرم افزار سیف Safe و  Etabs استفاده می شود. برای طراحی آیین نامه و راهنما های متفاوتی وجود دارد. در ایران وحدت رویه ای در این خصوص وجود دارد و طراحی نباید سلیقه ای صورت گیرد.