با گذشت زمان و پیشرفت در عرصه های معماری در سراسر جهان، بسیاری از معماران و مهندسان طبق متد های روز دنیا سازه های بزرگ خودشان را مثل برج ها ،ساختمان ها، منازل مسکونی و اداری و..و را باسازی و یا از نوع میسازند و همین امر باعث میشود تا اصطلاحات و کارهای دیگری نیز در میان مردم جا افتاده شود و باعث ایجاد فرصت شغلی مناسبی برای جوانان جامعه شود.یکی از این کارهای که باعث ایجاد فرصت شغلی مناسب برای جوانان شده است؛ شناژ استکه در ادامه به بررسی این موضوع میپردازیم.
بدون شک یکی از بخش های اصلی هر ساختمان پی یا فونداسیون می باشد و شناژ نیز یکی از قسمت های مهم فونداسیون شناخته می شود.
شناژ چیست؟
در اغلب سازهها، برای اینکه نیروی حاصل از وزن ساختمان بهصورت یکسان به زمین منتقل شود؛ از فونداسیون (پیهای) جداگانه استفاده میشود. این پیها بهشکل عمودی بوده و در تماس باهم نیستند و عموما حداقل فاصله مابین آنها 5 متر است. بههمیندلیل مهندسان ساختوساز با طراحی و ساخت یک پی افقی مستحکم، بهنام شناژ، پیهای عمودی را بههم متصل میکنند؛ ازاینرو ساختمان میتواند فشار نیروی وارده بهخاطر فونداسیونهای عمودی و افقی و البته نیروهای خارجی مانند زمین لرزه، باد و… را بهشکل یکنواخت تحمل کند.
انواع شناژ
- عمودی
- افقی
- مورب
- مخفی
1- شناژ عمودی
شناژ عمودی از دیگر نمونه های شناژ می باشد که معمولا از آن در ساخت ساختمان های چند طبقه استفاده می شود. از شناژعمودی به منظور اتصال شناژهای افقی استفاده می شود. ساختار شناژ عمودی به گونه ای است که در پایین به فونداسیون و در بالا به شناژ افقی سقف متصل می شود.به کار گیری شناژ عمودی نیز می تواند نسبت به مقاوم سازی ساختمان ها در برابر زلزله نقش مهمی ایفا کند. بر اساس استاندارد حداقل عرض شناژعمودی باید 20 سانتی متر باشد. در بیش ترین حالت ممکن عرض شناژها نباید از 25 سانتی متر تجاوز کند.
2- شناژ افقی
شناژ افقی اتصالی است که در بین ستون های فونداسیون قرار می گیرد. این اتصال سبب می شود نیروی وارد شده به پی در تمام قسمت های فونداسیون پخش شود و فشار وارد شده بر ستون ها در یک بخش متمرکز نشود. شناژافقی می تواند در برطرف کردن نیروهای اضافی وارد بر ساختمان هم چون ارتعاشات زلزله نیز تاثیر گذار باشد.در ساخت ساختمان های ضد زلزله شناژافقی به صورت ضربدری و یا به شکل خرپا در بین ستون های پی ساختمان قرار می گیرند.این کار باعث می شود ارتعاشات وارد شده به قسمت های اصلی فونداسیون کاهش پیدا کرده و نیروهای وارد شده به ساختمان به زمین منتقل و دفع شود.
3- شناژ مورب
ازآنجاییکه طبق قوانین فیزیک هر عملی مساوی با عکسالعمل است، تحریکات پوسته زمین در مقابل امواج زلزله هم به همین شکل است. از این رو اجرای شناژ بهصورت مورب در کنار نوع افقی واجب است تا کلافسازی بیشتری در محور هر دو پی تحتانی و فوقانی میسر شود. میلگردگذاری در این نوع از پشت سازه تا پشت پی زیرین انجام میشود و اتصالی اصولی جهت مهارسازی کلاف را به اجرا میگذارد.
4-شناژ مخفی
یکی دیگر از انواع شناژ نوع مخفی آن می باشد. شناژ مخفی در سقف تیرچه بلوک اجرا می شود. این نوع شناژ در دهانه هایی که دارای طولی بیش تر از ۴ متر هستند با فواصل ۲ متری مورد استفاده قرار می گیرند. از شناژ مخفی جهت افزایش صلیب ساختماتن ها در سقف استفاده می کنند. ساختار نوع مخفی شناژ بطوری است که از دو میلگرد یکی در بالا و یکی در پایین مقطع استفاده می شود. شناژهای سقف معمولا با حداقل فاصله ۱۰ سانتیمتری هم جایگذاری می شوند.